Kamu Borçlarının Yapılandırılması Kanunu TBMM'de Kabul Edildi

Kamu Borçlarının Yapılandırılması Kanunu TBMM'de Kabul Edildi

Kamu Borçlarının Yapılandırılması Kanunu TBMM'de Kabul Edildi

16 Ekim 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ ne sunulan 7256 Sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” kabul edildi.

Hangi Vergi Borçları Kapsamdadır?

Kesinleşmiş vergi borçları Kanun kapsamında yapılandırılabilecek olup kapsama giren vergi borçları aşağıda yer aldığı gibidir. 

-    31 Ağustos 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, (ihtirazi kayıtla verilenler dahil)
-    2020 yılına ilişkin olarak 31 Ağustos 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları,
-    31 Ağustos 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları’ dır.

Hangi SGK Borçları Kapsamdadır?

Yapılandırma kapsamına giren SGK borçları aşağıda yer aldığı gibidir.

-    2020 Yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,
-    2020 Yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ilişkin isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,
-    31 Ağustos 2020 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,
-    31 Ağustos 2020 tarihine kadar (bu tarih dâhil) yapılan tespitlere ilişkin olup ilgili kanunları uyarınca idari para cezaları ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacaklarıdır.

Taksitlendirme Nasıl Olacak?    

Yasa ile vergi,  SGK ve diğer bazı kamu kurumlarına olan borçlar (idari para cezaları dahil) 36 aya kadar (18 taksit- iki ayda bir) taksitlendirilebilecektir. Kanun hükmünden yararlanmak isteyenlerin 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili idareye başvurmaları, vergi borçlarına ilişkin ilk taksiti 31 Ocak 2021, SGK borçlarına ilişkin ilk taksiti ise 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir.   

Hangi Borçlar Silinecek? 

Yapılandırmadan yaralanacakların vergi borçlarında; sadece vergi aslı ile birlikte Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar tahsil edilecek, vergi zıyaı cezası, gecikme zammı ve gecikme faizi silinecektir. 

SGK prim borçlarında ise; sadece prim borçları ile birlikte Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar tahsil edilecek, gecikme zammı ve gecikme faizi silinecektir.

 

 

5 107
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.