7440 Sayılı Kanun Uyarınca Yapılacak Beyanlara İlişkin e-Beyanname Güncellemeleri

7440 Sayılı Kanun Uyarınca Yapılacak Beyanlara İlişkin e-Beyanname Güncellemeleri

-  Kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükelleflerinin 2022 yılı matrah artırımı hükümlerinden yararlanabilmeleri için 2022 yılı beyan edilmesi gereken vergiye esas matrahın,  7440 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesine göre hesaplanacak matrahtan düşük kalması durumunda, mükelleflerin ilave matrah beyanında bulunabilmeleri için e-beyanname düzenleme programında,

 

·                Kurumlar vergisi beyannamesine "7440 sayılı Kanunun Geçici 1 inci Maddesi Kapsamında Kurumlar Vergisine Yönelik Artırılan Matrah"

 

·                Gelir vergisi beyannamesine “7440 Sayılı Kanunun Geçici 1 inci Maddesi Kapsamında Gelir Vergisine Yönelik Artırılan Matrah"   alanı eklenmiştir.

 

-  7440 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin 27’nci fıkrasında hükmüne göre, 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilen istisna ve indirim tutarları ile indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden hesaplanacak ek  vergiye ilişkin olarak,  Kurumlar vergisi beyannamesine “Ek Vergi Bildirimi” sekmesi eklenmiş olup, istisna ve indirimler/ indirimli kurumlar vergisi matrahı girildikten sonra bildirim sekmesi oluşacak ve ödenmesi gereken ek vergi otomatik olarak hesaplanacaktır.

 

-  İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların beyanı için   “Stok Beyanında Bulunacak Vergi Sorumluları İçin KDV Beyannamesi” eklenmiştir.

 

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar için KDV1 beyannamesine “7440 sayılı Kanunun 6/2-a Maddesi Kapsamında İşlemler"  tablosu eklenmiştir

5 107
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.