Amerika Birleşik Devletleri 'nde Vergilendirme ve Şirket kuruluşu

Amerika Birleşik Devletleri 'nde Vergilendirme ve Şirket kuruluşu
  1. Federal Kurumlar Vergisi :%21; Eyalet Kurumlar vergisi (Illinois) : %9,5; Toplamda %30,5 oranında Kurumlar Vergisi yükü var.

 

  1. ABD'de ve KDV uygulanmıyor. Bunun yerine "State Sales Tax" dedikleri Eyalet Satış Vergisi uygulanıyor. Bu oran Illinois eyaletinde bulunan Chicago için %10,25. (https://www.cnbc.com/2021/06/21/this-tax-brings-in-billions-worldwide-why-theres-no-vat-in-the-us.html)

 

  1. Sosyal Güvenlik Vergisi: İşçi ücretleri üzerinden %12,4 oranında Emeklilik, Maluliyet için; %2,9 sağlık harcamaları için alınan vergidir. Toplamda %15,3 olan Sosyal Güvenlik vergisinin yarısı işçi, yarısı işveren tarafından ödenmektedir. (https://www.irs.gov/taxtopics/tc751)

 

  1. Gelir Vergisi: ABD’de gelir vergisi, federal hükümet, eyalet hükümetleri ve bazı yerel yönetimler tarafından tahsil edilmektedir. Eyalet ve yerel yönetimlerde gelir vergisi oranları, federal oranlara göre daha düşüktür. Bunun yanı sıra kimi eyaletlerde sıfırdan başlayarak diğerlerinde %10 ya da daha fazlasına kadar oldukça önemli oran farklılıkları vardır. Gelir vergisi kanununa göre, ABD vatandaşları ve ülkede ikamet eden yabancılar ABD’de gelir elde etmeleri durumunda gelir vergisi mükellefi sayılmaktadır. Elde edilen tüm gelirler için beyanname vermenin zorunlu olmadığı ülkede; çok düşük gelirli kişiler, hayır işleriyle uğraşan kuruluşlar ve dini kuruluşlar vergiden muaf tutulmakta ya da çok düşük oranlardan vergilendirilmektedir. Kişiler gelirleri ve şirket gelirleri üzerinde aşağıdaki oranlarda vergi ödemeleri gerekmektedir. Evli, bekar ve beraber başvurulara göre vergi oranları değişebilmektedir.

 

  1. Table

Description automatically generated

 

Kişiler ve şirket sahipleri sahip oldukları şirket türüne göre (C Corporation tipi şirket dışında, LLC, S Corp, Sole Prop.) ödemeleri gereken vergilerden aşağıdaki limitlerde indirimler talep edebilmektedir veya daha sonra ödemeden indirilmek üzere çeşitli ödemeler ortaya çıkan vergiden indirilmek üzere kullanılabilmektedir. Table

Description automatically generated

 

  1. Sermaye Gelir Vergisi; Şirketler, hissedarlara temettü dağıtmadan önce kârlar için kurumlar vergisi ödemek zorundadır ve hissedarlar bu tutarlar üzerinde bireysel düzeyde ek bir vergi ödemektedirler. Kurum gelirine iki kademeli vergilendirme uygulanması, kar dağıtımı durumunda kurumların hissedarları elde ettikleri kar paylarının vergisini ödeyeceklerinden, kurum düzeyinde vergilendirilen gelirler ikinci kez vergilendirilmekte ve bu durum çifte vergilemeye yol açmaktadır. Vergilendirme oranlrı aşağıdaki gibidir.

Table

Description automatically generated

 

  1. a) C ve S Şeklindeki  Şirket Türü vardır ve vergilendirme buna göre yapılır.
    İki aşamalı vergilendirme (Double taxation): C türü şirketler iki kere vergiye tabi tutulmaktadırlar. Birinci aşamada vergilendirme şirket brüt gelirinden şirket masrafları düşüldükten sonra geriye kalan kısım üzerinden alınır. İkinci aşama ise hissedar geliri ve maaşları üzerinden yapılmaktadır. C türü şirketlerde hissedarlar isterlerse kendi aralarında para, mülk veya şirket hissesi takası yapabilirler.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar: C ve S türü şirketler arasındaki en önemli fark vergilendirme yöntemlerindedir. S türü şirketlerde, şirketin kendisi, gelir vergisi ödememektedir. Şirketin kar ve zararlarını şirket ortakları, kişisel olarak üstlenir. Yani çifte vergilendirme söz konusu değildir. Vergilendirme konusunda, S türü şirketlerde şirket sahipleri ortak olarak göz önüne alınmaktadır. Ancak S türü şirket kurabilmek için:

· Hissedar sayısının 100’den az olması;

· Yerel bir şirket olması

· Tüm hissedarların gerçek şahıslar olması (yani başka bir şirket veya ortaklık bu şirketin hissedarı olamaz) ;

· Tüm hissedarların Amerika’da kanuni vergi ikametgâhı elde etmiş olması (greencard sahibi olmaları veya Amerika’da söz konusu yıl içinde 183 gün oturmuş olmaları);

· ABD Federal vergi hukukunca S şirketi statüsünün zamanında seçilmiş olması;

· Tek sınıf hisse yapısına sahip olması koşullarını yerine getirmek zorundadır

 

b)  Sınırlı Sorumlu Kuruluş: (Limited Liability Company):  Kayda değer şekilde ilgi gören bu ortaklık çeşidinde, şirket sahipleri ortaklığın sağladığı faydalar yanında şirket tüzel kişiliğine sahip olunmasından kaynaklanan avantajlardan da istifade edebilmektedir. Sınırlı sorumlu şirketin sahipleri, üyeler olarak adlandırılmaktadır. Üyeler kendi başlarına kuruluşu yönetebilecekleri gibi, Yönetim Anlaşmasında belirtildiği şekilde, yönetimi kendilerinin atayacakları kişi veya kişilere, yöneticilere devredebilirler.

· Sınırlı sorumluluk: Kuruluş kaidelerine uygun davrandıkları sürece, bu tür bir kuruluşun sahipleri ve yöneticileri, kuruluşun borçlarından kişisel olarak sorumlu değildirler.

· Tek aşamalı vergilendirme: Şirketin kar ve zararlarını şirket üyeleri kişisel olarak üstlenir.

· Şirket zarar etmesi halinde kişisel vergi indirimi: Sermaye yatırılmış olması halinde Sınırlı Sorumlu Kuruluşun zararı durumunda, kuruluşun üyelerine kişisel vergi indirimleri verilmektedir.

· Şirket merkezinin kolaylıkla değiştirilememesi: Şirketin kendi bölgesinden diğer bir bölgeye geçmesi halinde, yeni bölgede ticari hayatına devam edebilmesi için izin alması ve gerekli masrafları ödemesi gerekmektedir

 

c) ORTAKLIK (Partnership) : Ticari varlık, birden fazla sahibinin olması durumunda bir ortaklık olarak işlemlerini yürütebilir. Kurulan ortaklık, ortakların isimlerinin dışında bir isim altında faaliyet gösterecek ise, ortaklığın şirket dokümanları, ortaklığın bulunduğu yerin Bölge Müdürlüğüne sunulup tasdik edilmelidir. Bu tür bir ticari ortaklık aşağıda belirtilen Sınırlı Ortaklık ile karıştırılmamalıdır. Bu ortaklıkta, ortaklar, ortaklığa mal varlığı katkısında bulunup, bu ortaklığın borçlarından kişisel olarak tüm varlıkları ile sorumludurlar. Ortaklar, ortaklığın zarara uğraması durumunda, bu zararı kişisel gelir vergilerinden düşebilirler. Mezkûr ortaklık tipi, diğer ticari şirketlerde olduğu gibi hiyerarşiye sahip bulunmayıp, bütün ortaklar yönetimde söz hakkına sahiptir. ABD’nin birçok eyaletinde mevcut kanunlara göre, her bir ortak, ortaklığın bir temsilcisi olup bu ticari ortaklığı bağlayacak sözleşmelere imza atma yetkisine sahiptir. Dolayısı ile bu tür ticari varlıkta ortak seçimi son derece önemlidir.

· Vergilendirme: Bir aşamalı vergilendirmeye tabidir. Ortaklık, vergi beyanında bulunmak zorundadır fakat ortaklığın kar ve zararlarını ortaklar kişisel olarak üstlenir.

· Kuruluş Merkezini Değiştirme: Ticari varlığın faaliyet merkezi kolaylıkla değiştirilebilir. Amerika’nın her yerinde bu ticari varlığın yürütülmesi mümkündür

 

d) Sınırlı Ortaklık (Limited Partnership): Sık olarak kullanılmayan bir ortaklık şeklidir. Yukarıda açıklanan C türü şirketin bazı avantajlarını sağlar. Aynı zamanda C türü şirketinin bazı dezavantajları da anılan ortaklık tipinde bulunmaz. Bu ortaklığın üyelerinin en azından bir tanesinin “aktif ortak” (General Partner) olarak seçilmesi zorunludur. Sınırlı ortaklık, özellikle geniş sermaye gerektiren ticari işletmelere uygundur. Aynı zamanda sınırlı ortaklık, tek bir şahıs veya belirli bir sanayi kolunda yeterli tecrübesi olan küçük bir grup tarafından işletilecek hukuki varlıklar için uygun bir ortaklık çeşididir. Bu ortaklık türü ayrıca vergi zararlarından yararlanılmasını sağlar.

· Kişisel Sorumluluk: Sınırlı ortakların kişisel sorumluluğu yoktur. Sınırsız ortaklar ise kişisel olarak bu ortaklığın borçlarından sorumludurlar.

· Vergilendirme: Bir aşamalı vergilendirmeye tabidir. Ortaklık, vergi beyanında bulunmak zorundadır fakat ortaklığın kar ve zararlarını ortaklar kişisel olarak üstlenir.

· Kuruluş Merkezini Değiştirme: Şirket merkezi diğer ortaklıklarda olduğu gibi kolayca değiştirilemez. Sınırlı ortaklığın kendi bölgesinden başka bir bölgeye geçmesi halinde, yeni bölgede faaliyetlerini devam ettirebilmesi için izin alması ve gerekli masrafları ödemesi gerekmektedir.

 

e) V. Ticari Varlığın Yegâne Sahipliği (Sole Proprietorship):  Sahibi ve yöneticisi tek şahıs olup, kendisi tüm sorumluluk ile kar ve zararları şahsen üstlenir. Aşağıda da belirttiğimiz gibi kendi ismini kullandığı sürece bu tür ticari işletmeler hukuki formalite olmadan yürürlüğe girer. Ancak, sermaye, sadece şahsın kişisel maddi gücüne bağlı olduğu için genelde çok küçük çapta işlerdir.

· Vergilendirme: Standard vergilendirmeye tabiidir. Yani sadece şahıs gelir vergisi öder.

· Kuruluş Merkezini Değiştirme: Ticari varlığın iş merkezi kolaylıkla değişebilir.

· Sermaye Sağlama İmkânlarının Sınırlılığı: Bankalar ve diğer sermaye sağlayacak kaynaklar, herhangi bir ticari kaydı bulunmayan ve formalitelerden uzak ticari şirketlere kaynak sağlamada genelde pek istekli bulunmamaktadırlar. Ayrıca, bu tür bir ticari varlığa ortak katılamaz, yani kısaca sahipliğin bölünmesi söz konusu değildir.

 

  1. ŞİRKET KURULUŞU;
    • ABD Vatandaşı olmayan birisi şirket kurmak istiyorsa öncelikle çalışma vizesi alması gerekir.

Şirket Ana Sözleşmesi hazırlanması, İçtüzük ve tutanakların hazırlanması, Hisse Senetlerinin hazırlanması (LLC kurulucaksa, üyelik sertifikası çıkarılması), İşveren Kimlik Numarası alma için başvuru formu olan IRS Form SS4’ün hazırlanması.

 

5 107
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.