Nace Koduna Nasıl İtiraz Edilir?

Nace Koduna Nasıl İtiraz Edilir?

Mücbir Sebep Kapsamına Alınmayan Mükelleflerin İtiraz Yolu

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, 518 Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen bazı sektörlerde faaliyet gösteren mükelleflerin mücbir sebep kapsamında olduğu kabul edilmişti. Daha sonra Mükelleflerin mücbir sebep kapsamında olup olmadığının kontrolüne yönelik Gelir İdaresi Başkanlığınca interaktif vergi dairesinde mücbir sebep durum sorgulama ekranı açılmıştı. Tebliğ’de mücbir sebep kapsamında ana faaliyet alanlarının tespit edilmesinde vergi dairesi kayıtlarında ki NACE kodları dikkate alınacağı, NACE kodu belirlenen sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birinde faaliyet gösteren mükelleflere ispat ve tevsik edilmesi halinde itiraz edebileceği ifade edilmişti.  

Bu çerçevede çıkarılan Gelir İdaresi Başkanlığı’ nın 03.04.2020 tarih ve 2020/3 seri nolu İç Genelgesi’nde  ana faaliyet kodu değişikliği taleplerine ilişkin itiraz başvurularının ile İnternet vergi dairesinden yapılacağı belirtilmiştir. Buna göre ana faaliyet koduna ilişkin itirazlar interaktif vergi dairesinden sırasıyla aşağıdaki adımlar izlenerek yapılabilecektir.

1-    “Bilgilerim” 
2-    “518 Sıra No’ lu VUK Genel Tebliği Kapsamında Mücbir Sebep Durum Sorgusu ve Dilekçeler” 
3-    “Ana Faaliyet Koduna İlişkin İtiraz Dilekçesi Vermek İstiyorum” 

Ayrıca yapılacak başvuruda, fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanını ispat etmeye yönelik tüm belgelerin ekinde yer aldığı “Ana Faaliyet Kodu Değişikliği Raporu” eklenecektir. Ana faaliyet kod değişikliği için; mükellefin esas alınmasını istediği ana faaliyet alanından (ana faaliyet kodu olarak kaydedilmesi gerektiğini iddia ettiği faaliyet kodundan) elde ettiği brüt hasılatın, diğer faaliyet kodlarından elde ettiği brüt hasılattan fazla olması şarttır. Brüt hasılatın tespitinde 2019 hesap dönemi veya 2019 IV. geçici vergi dönemi dikkate alınacaktır. 

 

5 107
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.