Sanayide İshtihdam Geriliyor

Sanayide İshtihdam Geriliyor
İstihdamın Sektörel Kompozisyonu Dengesiz Olmayı Sürdürüyor

Sanayi istihdamındaki düşüş dikkat çekici hale geldi. Ocak’ta yıllık bazda Ağustos 2015’ten bu yana ilk kez gerileyen sanayi istihdamının Şubat’taki gerilemenin ardından, toplam istihdamdaki payının bir yıl öncesine göre % 20,9’dan %19,9’a düştüğü görülüyor. Yatırımcılar uzun vadeli yatırımlardan ziyade riski düşük kısa vadeli yatırımları tercih etmektedir. Bu nedenle istihdam artışını ağırlık olarak hizmetler sektörü sağlamaktadır.

ŞUBAT DÖNEMİNDE İŞSİZLİK ORANI %10,9

Şubat döneminde işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puan düşerek %10,9 olarak gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı da aynı dönemde 0,5 puan gerileyerek %12,7 oldu. Genç işsizlik oranı da gerilemeyi sürdürdü ve 1,4 puanlık bir düşüşle %18,6 oldu. İşgücüne katılım oranı ise önceki yılın aynı dönemine göre 0,7 puanlık artış göstererek %50,8 olarak gerçekleşti.
Şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre, işgücündeki 880 bin kişilik istihdam artışının hafif gerisinde kalmasıyla toplam işsiz sayısı 2 bin kişi azaldı. Sektörel olarak ise 4 ana sektörün istihdamında yıllık değişimler şu şekilde; Tarım (+93bin), sanayi (-75 bin), inşaat (+124 bin) ve hizmetler (+738 bin).

TARIM DIŞI İSTİHDAMDAKİ ARTIŞ BÜTÜNÜYLE HİZMETLER VE İNŞAATTAN

Mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlara bakıldığında işsizlik oranı Şubat döneminde, Ocak dönemine göre 0,2 puan düşüşle %9,9′a geriledi. İşsizlik oranındaki gerilemeye rağmen istihdamın sektörel kompozisyonu ise dengesiz olmayı sürdürüyor. Tarım istihdamı Ocak’taki 5 bin kişilik düşüşün ardından Şubat’ta da 6 bin kişi geriledi. Sanayi istihdamının da zayıflamayı sürdürdüğü görülüyor. Şubat’ta sanayi istihdamı 24 bin kişi geriledi ve bu şekilde geride kalan son 4 ayda yaşanan istihdam kaybı toplamda 87 bin kişi oldu. İnşaat ve hizmet sektörü istihdamı ise sırasıyla 19 bin ve 55 bin kişi arttı. Bu şekilde, toplam tarım dışı istihdamdaki 50 bin kişilik artış bütünüyle hizmetler ve inşaat istihdamından kaynaklanmış oldu.

İşsizlik oranındaki düşüşün, işgücü piyasasında genele yayılmış bir iyileşmeye işaret etmediği görülüyor. Fazlası, sanayi istihdamındaki hem arındırılmış hem de arındırılmamış verilere yansıyan düşüş dikkat çekici. Arındırılmamış rakamlara baktığımızda, Ocak’ta yıllık bazda Ağustos 2015’ten bu yana ilk kez gerileyen sanayi istihdamının Şubat’taki gerilemenin de ardından, toplam istihdamdaki payının bir yıl öncesine göre 1 yüzde puan gerileyerek %19,9’a düştüğü görülüyor.

Önümüzdeki dönemde işgücü piyasasının esnekleştirilmesine yönelik düzenlemelerin istihdamı olumlu etkilemesi beklenmekle birlikte turizm sektöründeki olumsuz şartlar ve Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesi işsizliği yukarı yönlü etkileyecektir.

5 136
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.