Varlık Barışı Yeni Şartlarla Devam Ediyor

Varlık Barışı Yeni Şartlarla Devam Ediyor

 

 

5 Temmuz 2022 tarih ve 31887 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren 7417 Sayılı Kanun’un 50’nci Maddesi ile 5520 sayılı Kanuna Geçici Madde 15 eklenmiş ve bu düzenleme ile Varlık Barışı’nın uygulaması 31.03.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

1. Varlık Barışından Kimden Faydalanabilir?

Yurt dışında bulunan varlıklar için tüm gerçek ve tüzel kişiler (mükellef olsun yada olmasın), yurt içindeki varlıklar için ise sadece gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükellefleri varlık barışından yararlanabilecektir.

 

2. Hangi Varlıklar Varlık Barışı Kapsamındadır?

Yurt dışında bulunan

 

 

Yurt içinde bulunan

 

 

 

varlık barışı kapsamındadır. Yurt dışı taşınmazlar varlık barışı kapsamına girmemektedir.

 

3. Varlık Barışının Avantajı Var mıdır?

Bildirilen/beyan edilen varlıklara isabet eden tutarlara ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi yapılamaz.

Başka bir sebeple inceleme ile takdir komisyonu kararı sonucunda bir matrah farkı bulunması ve bu matrah farkının varlık barışı kapsamında bildirilen ve beyan edilen varlıklarla ilgili olduğunun tespit edilmesi halinde;

 

  1. Matrah farkı < Beyan edilen/Bildirilen tutar ise tarhiyat yapılmaz.

 

  1. Matrah farkı > Beyan edilen/Bildirilen tutar ise aradaki fark üzerinden tarhiyat yapılacaktır.

Varlık barışı kapsamında beyan edilen taşınmazlara ilişkin işlemlerden tapu harcı alınmayacak ve taşınmazların gerçek kişiler tarafından işletmeye devredilmesi nedeni ile  değer artış kazancı oluşmayacaktır.

 

4.Varlık Barışına İlişkin Beyan ve Bildirimler Ne Zaman Yapılacak?

Yurt dışı varlıklara ilişkin beyan ve bildirimler banka ve aracı kurumlara, yurt içi varlıklara ilişkin beyan ve bildirimler ise vergi dairesine en geç 31/03/2023 tarihine kadar yapılabilecektir.

 

5.Varlık Barışı Kapsamında Herhangi Bir Vergi Ödenecek Midir?

Yurt dışındaki varlıkların;

 

 

 

Vergi; banka ve aracı kurumlar tarafından, bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar vergi dairesine beyan edilerek ödenecektir. Bildirime ilişkin verginin zamanında ödenmesi gerekmektedir. Aksi halde varlık barışı avantajlarından yararlanılamayacaktır.

Eğer, yurtdışına ilişkin  bildirilen varlıklar en az 1 yıl süre ile elde tutulursa vergi oranı %0 olarak dikkate alınacak  ve daha önce beyan tarihinde ödenen vergi,   başvuru üzerine gerçek veya tüzel kişilere vergi dairesince iade edilecektir.

Yurt içinde beyan edilen varlıklar %3 oranında vergiye tabii olacak ve gelir/kurumlar vergisi mükelleflerince tarhiyatı izleyen ayın sonuna kadar vergi dairelerine ödenecektir.

Ödenen vergiler kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecektir. Yurt içi varlıklar için iade söz konusu değildir.

 

6.Varlıkların Getirilmesi İçin Bir Süre Var Mıdır?

Gerçek veya tüzel kişilerce (vergi mükellefiyeti olup olmadığına bakılmaksızın) yurt dışındaki yukarıda belirtilen varlıkların,

-Bildirim tarihinden itibaren üç ay içerisinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi,

-Bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen vergilerin süresinde ödenmesi gerekmektedir.

 

7.Beyan Edilen Varlıklar Nasıl Kaydedilecektir?

Beyan edilen veya bildirilen varlıklar, sadece vergi mükellefi olunması halinde bildirim veya beyan tarihi itibariyle kanuni defterlere kaydedilecektir.

Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler deftere kaydedilen varlıklar için özel fon hesabı açarlar, özel fon hesabında yer alan bu tutar bildirim veya beyan tarihinden itibaren 2 yıl boyunca sermayeye ilave dışında herhangi başka bir amaçla kullanılamaz.

Serbest meslek erbabı ve işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ise bu varlıkları defterlerinde ayrıca gösterirler. Bu varlıklar dönem kazancın tespitinde dikkate alınmaz, bildirim ve beyan tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra kazanç/dağıtılabilir kazanç  olarak dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilir.

Vergi mükellefiyeti bulunmayanların sadece beyan etmeleri ve beyan tarihi itibariyle bu varlıkları bankaya veya aracı kuruma yatırmaları halinde varlık barışından yararlanabilirler.

 

8. Bildirilen Taşınmazlar İçin Amortisman Ayrılabilecek Mi? Beyan Edilen Varlıklar İçin Zararlar Dikkate Alınabilecek Midir?

Beyan edilen bu taşınmazlar için amortisman ayrılamayacak, elden çıkarılması halinde bir zarar oluşursa gider veya maliyet olarak dikkate alınmayacaktır.

 

9. Devam Edilen İnceleme Sürecinde Varlık Barışından Faydalanılabilir Mi?

Vergi incelemesine başlanılmış ya da takdir komisyonuna sevk edilmiş olması varlık barışından yararlanmaya engel olunmayacaktır. Ancak inceleme ve takdir kararı sonunda bir matrah farkı bulunması halinde beyan edilen tutarlar,  bulunan matrah farkından mahsup edilemeyecektir. Ayrıca bildirim dolayısıyla ödenen vergide tahsil edilecektir.

 

10.Beyan Edilen Varlıklarla İlgili Daha Sonra Düzeltme Yapılabilir Mi?

Bildirim ve beyan süresi sona erdikten sonra bildirim veya beyanlara ilişkin düzeltme yapılamayacaktır.

 

 

5 107
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.